Het belang van een gespreide beleggingsportefeuille
Diversificatie van uw beleggingsportefeuille is belangrijk omdat het voorkomt dat u te veel wordt blootgesteld aan één sector of markt. Een gediversifieerde beleggingsportefeuille heeft investeringen in een verscheidenheid van verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, crypto en zelfs onroerend goed zoals grond.
Beleggingen die niet goed gediversifieerd zijn, hebben zeer hoge risico’s omdat ze sterk aan elkaar gecorreleerd zijn. Als u bijvoorbeeld al uw geld in één bedrijf investeert, loopt u het risico dat het bedrijf failliet gaat en u met lege handen achterblijft. Een ander voorbeeld is al uw eieren in één mandje leggen door alles wat u hebt in één enkel aandeel te investeren. Als dat aandeel dan plotseling instort, zal ook uw hele portefeuille sterk dalen. Veel financiële adviseurs raden aan om ten minste 50% van uw beleggingen buiten de thuismarkt te houden met het oog op diversificatie oftewel spreiding.
Waarom is diversificatie belangrijk?
Zoals iedereen weet brengt investeren risico’s met zich mee. Met de huidige zaken die spelen in de wereld is er veel onzekerheid. Door de energiecrisis vallen bedrijven om of moet de productie worden stilgelegd, geopolitieke spanningen zorgen voor problemen in de aanvoerlijn, de oorlog in Oekraïne brengt problemen met zich mee en ondanks dat we net terug zijn gekomen uit de coronapandemie heerst er altijd nog de spanning van een nieuwe golf. Daar bovenop komt nog eens de torenhoge inflatie en de stikstofcrisis. Al deze spanningen brengen risico’s met zich mee die invloed kunnen hebben op het inkomen en de beleggingsportefeuille.
Door investeringen en beleggingen te spreiden wordt dit risico verkleint. De onzekerheid in de ene markt hoeft geen invloed te hebben op de ander. Het is daarom verstandiger om meerdere activa in de portefeuille te hebben. Elke investering heeft ook namelijk ook zijn eigen risico patroon. Als investeerder kun je ervoor kiezen om te investeren met een hoog, midden of laag risico wat vaak ook gepaard gaat met een lang-, midden-, of kortlopend termijn. Door te spreiden hier in wordt het risico verkleint.
Diversificatie strategieën voor beleggen in een aandelenportefeuille
Aandelen zijn ingedeeld in verschillende sectoren. In totaal zijn er 11 hoofd sectoren en daaronder vallen weer subcategorieën per sector. De 11 sectoren zijn als volgt:
- Materialen (grondstoffen)
- Energie
- Cyclische consumptiegoederen
- Defensieve consumptiegoederen
- Industrie
- Gezondheidszorg
- Technologie
- Nutsbedrijven
- Telecommunicatie
- Financiële Dienstverlening
- Vastgoed
Deze sectoren zijn weer in te delen op basis van hun eigenschappen. Zo zijn er een aantal sectoren die vrij stabiel zijn die niet hard stijgen maar ook niet hard dalen. Dit biedt meer zekerheid. Andere sectoren zijn minder stabiel zoals bijvoorbeeld de financiële dienstverlening die eigenlijk bij elke crisis wel wordt geraakt.
Door te spreiden in verschillende sectoren kun je het risico spreiden. Binnen deze sectoren kun je weer kijken naar subcategorieën, markten, landen en valuta. Door goed onderzoek te doen kun je een zekere portfolio opbouwen.
Diversificatie strategieën voor beleggen in obligaties en beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn zeer populair om risico te verminderen. Een beleggingsfonds wordt beheerd door experts. Het is in feiten in portefeuille van meerdere investeerders die beheert wordt door een partij met ervaring en expertise die hiermee beleggingen doet. Er zijn verschillende beleggingsfondsen. Grofweg kunnen er vier soorten worden onderscheiden:
- Aandelenfondsen
- Hedgefondsen
- Obligatiefondsen
- Mixfondsen
Binnen deze fondsen worden er verschillende investeringen en beleggingen opgenomen om zo weer risico te spreiden. Door hier in te investeren, vertrouw je op de expertise van de beheerder. Omdat deze beheerder meer ervaring heeft wordt het risico verminderd. Echter is dit ook niet geheel zonder risico en kan er ook een negatief rendement behaald worden. Toch kiezen veel investeerders voor deze manier van beleggen.
Diversificatie strategieën voor beleggingen in onroerend goed
Al jaren is vastgoed een populaire belegging. Dit werd decennia lang gezien als een betrouwbare belegging die weinig tot geen risico kende. Echter leert het verleden ons anders. Zo is de kredietcrisis in 2008 ontstaan doordat banken in de Verenigde Staten te veel risico’s namen bij de hypotheekverstrekking. Dit heeft een wereldwijde impact gehad op de economie.
De afgelopen jaren hebben we gezien dat de vastgoedmarkt weer booming is. Doordat de economie jarenlang in goed vaarwater verkeerde hadden mensen steeds meer vermogen kunnen opbouwen. De kredietcrisis heeft veel bouwbedrijven doen omvallen wat ervoor gezorgd heeft dat de bouw van nieuwe woningen enorm opzich heeft laten wachten. Dor immigratie en de bevolkingsgroei is er een tekort gekomen aan huizen wat de vraag naar huizen heeft doen stijgen. Een lage rente heeft er voor gezorgd dat men meer kon lenen en dus schoten de prijzen op huizenmarkt omhoog. Hedendaags zien we door de zaken die spelen in de wereld een keerpunt hierin maar de vraag naar woningen blijft.
Door te investeren in verschillende vastgoedprojecten heeft dit de laatste jaren vaak gezorgd voor lucratieve rendementen voor beleggers. Echter trekt de woningzoekende aan het kortste eind omdat woningen bijna niet meer te betallen zijn.
Investeren in grond als spreidingsoptie
Het woningtekort is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Het rijk heeft als doelstelling genomen om jaarlijks 100.000 woningen bij te bouwen. Echter wordt deze doelstelling jaar op jaar nog niet gehaald en dat zal in 2022 ook niet gebeuren. Hierdoor wordt de druk om huizen te bouwen alsmaar groter.
Om huizen te kunnen bouwen is er grond nodig. Grond is schaars en kan niet worden bijgemaakt. Dit maakt investeren in grond een interessante optie voor investeerders binnen hun beleggingsportefeuille. Grondprijzen blijven al jaren stijgen ongeacht of de bestemming wijzigt. Dit maakt grond een waardevast goed. Echter is dit niet zonder risico’s. Sommige partijen verkopen grond als ‘warme grond’ terwijl er duidelijke indicaties zijn dat de grond niet op korte termijn meer waard zal worden dan de agrarische waarden. Toch verkopen deze partijen grond tegen een aanzienlijk hogere prijs waardoor het voor investeerders langer duurt voordat er rendement wordt behaald of is er zelfs kans dat dit helemaal niet gaat gebeuren
IGN Vastgoed speelt in op deze toenemende vraag en kijkt naar strategisch gelegen gronden binnen Nederland. Door grondig onderzoek te doen, onze ervaring en expertise hebben wij investeerders al regelmatig mogen feliciteren met het behalen van mooie rendementen. Onze transparantie biedt vertrouwen voor de toekomst en langdurige partnerschappen.
Benieuwd naar onze proposities binnen Nederland? bekijk dan onze projecten!